Lees verder
Nederland is in het gezaghebbende European Innovation Scoreboard 2019 (EIS) opnieuw aangemerkt als Europees innovatieleider, samen met Zweden, Finland en Denemarken. Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk behoren in tegenstelling tot 2018 niet meer tot de EU-innovatieleiders.
Redactie / Brussel

Nederland scoort ook ver bovengemiddeld in het EIS bij de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties, het aantal octrooiaanvragen, indicatoren voor de beroepsbevolking zoals leven lang leren en randvoorwaarden zoals excellente netten voor vaste en mobiele communicatie.

In 2016 behaalde Nederland voor het eerst de aanduiding van innovatieleider. Belangrijke verbeteringen in het Nederlandse innovatieklimaat de afgelopen jaren zijn volgens het EIS vooral gerealiseerd op het gebied van financiering en voldoende beschikbaarheid van risicokapitaal. Nederland is niet alleen een absolute innovatieleider. Samen met Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Malta en het Verenigd Koninkrijk heeft Nederland sinds 2011 ook relatief van alle EU-landen haar innovatiekracht het sterkst verbeterd.