Lees verder
De Nederlandse Staat gaat in 2019 groene staatsobligaties uitgeven, waarvan de opbrengst is bedoeld voor duurzame doeleinden. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën deze week aan de Tweede Kamer. Het zou nadrukkelijk niet gaan om extra middelen voor het klimaatbeleid.
Redactie / Den Haag

Hoekstra bestempelt jaarlijks € 3,5 tot € 5 miljard aan bestaande rijksuitgaven als ‘groen’. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om overheidsprojecten voor de ontwikkeling van duurzame energie, maar ook om de aanleg van spoorwegen en het Deltafonds, waaruit maatregelen tegen de stijgende zeespiegel worden betaald.

In de eurozone is Nederland het vierde land dat groene staatsobligaties uitgeeft, na Frankrijk, België en Ierland. Nederland wordt naar verwachting wel het eerste land ter wereld met een triple A-rating. Dat is de hoogste categorie van kredietwaardigheid, waardoor de rente laag kan blijven. De minister denkt dat dit vooral interessant is voor institutionele beleggers, zoals de Nederlandse pensioenfondsen, die verlegen zitten om groene investeringsmogelijkheden met een beperkt risico.