Lees verder
Het bedrijf Acroniq heeft een technologie op de markt gebracht om van Olifantsgras (Miscanthus) een weerbestendig bouwmateriaal te maken, dat lijkt op lagesterktebeton. Dit zogeheten Xiriton vormt de ontbrekende schakel tussen baksteen en beton. Het is onder meer in de praktijk toegepast in straatmeubilair in de kanaalzone in Velsen.
Redactie / Nederland

Dankzij de natuurlijke vezel is Xiriton veel lichter dan baksteen of beton en heeft het een zekere taaiheid. Het materiaal wordt dusdanig steenachtig dat het niet meer kan rotten. Hoe ouder het Xiriton, des te steviger en steenachtig het wordt.

Mogelijke toepassingen zijn funderingen in de wegenbouw, vervangers voor kust-, dijk- en oeverbescherming, maar ook diverse verhardingen of zelfs de woningbouw. De druksterkte is namelijk vergelijkbaar met die van baksteen (5 N/mm²), wat betekent dat met Xiriton eenvoudig twee tot drie verdiepingen hoog kan worden gebouwd. Het materiaal kan toegepast worden in de fundering, muren, vloeren, daken, al dan niet in combinatie met houtskeletbouw of beton.

Productie

Het materiaal is brandveilig en goed isolerend. Daarnaast is het relatief low tech te produceren en verwerken. De stengels worden versnipperd en eventueel gezeefd. Vervolgens worden ze gemixt met minerale bindmiddelen, zoals kalk, puzzolaan, tefra, vliegassen of cementen. Daarna wordt het Xiriton gestort in een eenvoudige bekisting. Wapening is vanwege het geringe gewicht niet nodig.

Olifantsgras onttrekt tijdens de groei CO2 uit de omgeving. De opbrengst is ongeveer 15 ton biomassa per hectare per jaar. Dat betekent rond de 20 ton CO2-reductie uit de atmosfeer.