Lees verder
Onderzoek toont aan dat miscanthus, ook bekend als olifantsgras of Chinees riet, een interessante grondstof is voor de productie van lignocellulose-suikers en ethanol.
Redactie / Straubing

Clariant heeft recent met succes tests uitgevoerd op ongeveer 30 ton miscanthus geleverd door INA, het toonaangevende olie- en gasbedrijf van Kroatiƫ.

INA is lid van het consortium van het door de overheid gefinancierde project “GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorEfineries” (GRACE), dat wordt gefinancieerd door de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) in het kader van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie. Het consortium bestaat uit 22 partners van universiteiten, de agrarische sector en de industrie.

Doelstellingen van het project zijn het optimaliseren van verschillende waardeketens van miscanthus, het produceren van duurzame producten met een sterk marktpotentieel en het ontwikkelen van miscanthus als een duurzame grondstof voor de teelt op marginaal, besmet en verlaten land. De plant groeit snel gedurende 15-20 jaar als een permanent gewas, heeft een laag mineralengehalte en biedt een hoge opbrengst per hectare. Pesticiden en meststoffen zijn niet jaarlijks nodig, wat verder bijdraagt ā€‹ā€‹aan de ecologische voordelen van miscanthus.

Succesvolle conversie

Tegen deze achtergrond werd Clariant door het GRACE-consortium gevraagd om testen van miscanthus uit te voeren als grondstof voor de productie van lignocellulose-suikers en ethanol. De resultaten van dit onderzoek tonen aan de zogeheten sunliquid platformtechnologie van Clariant met succes toepasbaar is om miscanthus-biomassa om te zetten Lignocellulosesuikers worden gegenereerd als een tussenproduct dat kan dienen als bouwsteen voor de toekomstige productie van biobased chemicaliƫn. Door verder gebruik te maken van het eigen enzymplatform van Clariant voor feedstock-specifieke enzymen, kan eindelijk het volledige potentieel van dit veelbelovende energiegewas worden ontsloten.

“Deze resultaten zijn een duw in de richting van verdere ontwikkeling van een biogebaseerde waardeketen en de commerciĆ«le potentie van een circulaire bio-economie”, zei Stjepan Nikolić, operationeel directeur raffinage en marketing bij INA.

Agrarische reststromen

In de afgelopen zeven jaar heeft de pre-commerciĆ«le fabriek van Clariant in Straubing, Duitsland ook de mogelijkheid aangetoond om cellulose-ethanol te produceren uit agrarische reststromen, zoals maĆÆsstoof, suikerrietbagasse en stro, evenals tarwe, gerst en rijststro.

In het najaar van vorig jaar opende Clariant een eerste ‘flagship’ cellulose-ethanolfabriek in Podari, in het zuidwesten van RoemeniĆ«. De nieuwe fabriek heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 ton en bevestigt het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de sunliquid-technologie op commerciĆ«le schaal.