Lees verder
Bezoekers van poppodia en festivals betalen binnenkort niet langer met fossiel plastic betaalmunten, maar met een unieke volledig biobased betaalmunt. De munt is ontworpen en ontwikkeld door Material Sense LAB, in opdracht van poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom.
Bergen op Zoom

Voor het maken van een proof of concept van het materiaal van de munt, werd het Biopolymeren Applicatie Centrum (BAC) door Material Sense LAB bij het project betrokken. Het BAC is een onderdeel van Avans Hogeschool. ‘Het materiaal – en daarmee de betaalmunt – is uniek en helemaal nieuw’, vertelt Hans van de Wetering, projectleider van het BAC. ‘Het grote voordeel is dat het materiaal 100 procent biobased en volledig composteerbaar is. De vezels in het materiaal stromen als ze op hoge temperatuur worden gemengd op een natuurlijke en wilde manier, waardoor elke munt uniek is en daarmee lastig na te maken. Andere onderdelen van het ontwerp zelf zijn wel altijd identiek, zoals de open T en de tactiele hoefijzersporen.’

Uit diverse master vezelbatches en master colorbatches zijn proefstalen gemaakt, waaruit Material Sense LAB uiteindelijk de perfecte combinatie koos. ‘Toen bleek dat het mogelijk was een biobased betaalmunt te maken, zijn we daadwerkelijk gaan produceren’, vertelt Simone de Waart van Material Sense LAB.

Gebouw-T

Gebouw-T in Bergen op Zoom is in 2014 het project ‘SHFT to Green’ gestart. Een project wat zich richt op het verduurzamen van bedrijfsprocessen binnen een poppodium. Gebouw T is hierin koploper en dienst als voorbeeld voor andere podia en festivals in Nederland. Zakelijk leider Gertjan de Koster van Gebouw T: ‘Plastic muntjes worden vaak maar eenmalig gebruikt. Het was onze wens om een circulaire vervanger te vinden. Material Sense LAB is die uitdaging aangegaan. Wij introduceren de nieuwe munt vanaf 2017 en hopen dat andere podia en festivals gaan volgen.’

Toepassingen

Material Sense LAB onderzoekt in een vervolgtraject de mogelijkheden om het nieuwe materiaal breder in te zetten. Niet alleen als betaalmunt maar ook voor de ontwikkeling van andere producten, zoals badges, betaalpassen of servies voor tijdelijk gebruik. Gedacht wordt aan het aanbieden van het materiaal in plaatmateriaal aan ontwerpers, om zo verder te experimenteren.