Lees verder
Kweekvlees uit het lab heeft mogelijk een tot 25 grotere koolstofvoetafdruk dan normaal geslacht rundvlees, zeggen Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië (UC Davis). Opschaling van de productie met bestaande processen kost namelijk enorm veel energie.
Redactie / Davis

Zij stellen dit in een nog niet gepubliceerd artikel, dat al wel op de website van de universiteit wordt geciteerd. De conclusies zijn is opmerkelijk, omdat van zogeheten ‘gecultiveerd’ vlees, dat wordt gekweekt uit dierlijke cellen, alom werd aangenomen dat het milieuvriendelijker is dan rundvlees. Zo zijn er minder land en water nodig voor de productie van veevoer en zou de broeikasgas-uitstoot ook geringer zijn dan bij het houden van vee.

De onderzoekers stellen dat deze aannames niet kloppen, aangezien de kweekvlees-cellen worden gecultiveerd op groeimedia van een farmaceutisch zuiverheidsniveau. Dit betekent dat ze voldoen aan de hoogste zuiverheideisen, geschikt voor de biotechnologische productie van geneesmiddelen. Het maakt grootschalige productie van kweekvlees echter enorm energie-intensief.

Groeimedia zijn onmisbaar voor de vermenigvuldigen van dierlijke cellen. “Als ze geproduceerd blijven worden volgens de ‘farmaceutische’ benadering, zal het slechter zijn voor het milieu en duurder dan conventionele rundvleesproductie”, zegt hoofdauteur Derrick Risner van het UC Davis Department of Food Science and Technology. Dit suggereert dat investeringen om klimaatvriendelijker rundvlees te produceren sneller grotere emissiereducties kunnen opleveren dan investeringen in kweekvlees.

Nederlands onderzoek

Uit Nederlands onderzoek komen andere conclusies. Zo publiceerde CE Delft in 2021 een prospectieve levencyclus-analyse (LCA), waaruit blijkt dat commercieel geproduceerd kweekvlees tegen 2030 wel degelijk een vele malen kleinere milieu-impact zal hebben dan traditioneel vlees. Zeker als daarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame energie. In dat geval kan de CO2-footprint zelfs dalen met 80%.

Voorwaarden zijn wel dat de productietechnologie wordt verbeterd en dat er gebruik kan worden gemaakt van ‘food grade’ groeimedia. Dit zijn groeimedia die voldoen aan de kwaliteitseisen die ook voor de normale voedselproductie gelden (veilig voor menselijke consumptie). De eerste stappen daarin zijn al gezet. Het Nederlandse Mosa Meat en Nutreco maakten eerder dit jaar bekend onderzoek te gaan doen naar de productie van ‘food grade’ groeimedia. Laboratoriumproeven tonen aan dat de celproductie even goed werkt op basis van celvoer dat voor 99,2 procent bestaat uit bestanddelen van levensmiddelenkwaliteit. Voor dit Feed for Meat-project is een REACT-EU-subsidie toegekend uit het Europese EFRO-programma OP-Zuid.

Zie ook:

Beeld: Zapp2Photo/Shutterstock