Lees verder
Biotechbedrijf Aleph Farms heeft bij het Zwitserse Federale Voedselveiligheids- en Veterinaire Bureau (FSVO) een aanvraag ingediend voor wettelijke goedkeuring om Aleph Cuts (plakjes 'kweekbiefstuk') te verkopen in de supermarkt.
Redactie / Genève

De inzending maakt deel uit van een samenwerking met Migros, de grootste supermarktketen in Zwitserland, dat een belangrijke rol speelt bij de beoordeling van het specifieke wettelijke goedkeuringsproces van het land.

Later dit jaar is Aleph Farms van plan om hun vlees in beperkte hoeveelheden te lanceren in Singapore en Israël en om exclusieve proefervaringen aan te bieden in samenwerking met geselecteerde partners, in afwachting van goedkeuring. Het regelgevende team werkt op vergelijkbare wijze samen met regelgevende instanties in tal van markten over de hele wereld, waaronder Zwitserland, om ervoor te zorgen dat aan de respectieve veiligheidseisen wordt voldaan.

Geen gehakt

Diverse biotechbedrijven werken momenteel aan kweekvlees, waaronder het Nederlandse food tech bedrijf Mosa Meat. Dat presenteerde al enkele jaren geleden een hamburger, gekweekt in een bioreactor. Aleph Farms ging voor een grotere uitdaging: kweekvlees met een herkenbare vleesstructuur die niet eerst tot gehakt hoeft te worden gemalen.

De basis van het product is een aantal bevruchte eicellen van een koe. Die worden eerst vermenigvuldigd in een cultivator (tank) met celvoeding en daarna met een plantaardige proteïnemix van tarwe en soja verder gerijpt tot spierweefsel en collageen. In slechts vier weken zijn de stukjes vlees klaar voor de oogst, verwerking en consumptie.

Volgens onderzoek dat Aleph Farms en Migros samen hebben uitgevoerd, staat 74% van de Zwitserse consumenten open voor het proberen van kweekvlees. Zij worden vooral gemotiveerd door nieuwsgierigheid en de wens om aan te sluiten bij principes als duurzaamheid en dierenwelzijn.

Kijk op de website voor meer informatie.

Beeld: Aleph Farms