Lees verder
De oceanen van de wereld bevatten een grote diversiteit aan levensvormen die nog nauwelijks bekend zijn, maar oplossingen kunnen bieden voor de grote maatschappelijke problemen van onze tijd: van geneesmiddelen en nutraceuticals tot voedingsstoffen.
Redactie / Lissabon

Neem bijvoorbeeld de Ascidiae (foto): ongewervelde diertjes die in rotsachtige riffen leven en een beetje op koraal lijken, maar dat niet zijn. Van verschillende stoffen in deze diertjes is aangetoond dat ze effectief zijn in het bestrijden van bepaalde kankersoorten, waaronder eierstok-, borst-, prostaat- en longkanker. Ook zijn er zeesponzen die chemische stoffen aanmaken om zichzelf te beschermen tegen aanvallers; sommige van die stoffen kunnen ook helpen tegen neurologische aandoeningen, zoals Parkinson.

Deze diertjes verdienen het om nader te worden bestudeerd. “We kunnen ze repliceren in het lab door middel van biotechnologie, in plaats van de bronnen van de aarde uit te putten. Dat zie ik als de sleutel voor een duurzame ontwikkeling in deze eeuw”, zegt Ana Brazão, project manager Blue Bio Value van de Oceano Azul Foundation in Portugal.

Het programma Blue Bio Value helpt sinds 2018 start-ups in de blauwe bioeconomie door middel van coaching, begeleiding en financiering. Behalve een nationaal programma voor de valorisatie van ideeën vanuit Portugese universiteiten, is er ook een internationaal programma dat toegankelijk is voor start-ups uit de hele wereld, die duurzame producten maken uit blauwe biogrondstoffen: van bioplastics, farmaceutica, veevoer, voedsel of textiel tot nieuwe biomaterialen.

De inschrijving voor de editie 2021 van Blue Bio Value gaat op 27 mei van start. Lees meer in het artikel op Agro&Chemie.

Beeld: Craig Lambert Photography/Shutterstock