Een forse daling van de uitstoot van broeikasgas is één van de belangrijke doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs (2015). In 2030 moet Nederland de uitstoot ten opzichte van 1990 met 55 procent hebben verlaagd. Daarin speelt ook de Nederlandse rubber- en kunststofsector een rol. Die heeft al in 2018 haar nieuwe koers vastgesteld in de Transitieagenda Kunststoffen uit 2018. CE Delft heeft onderzocht wat dit zou betekenen voor de klimaatimpact van de kunststofsector. Er zijn twee scenario’s uitgerekend:
- Voortzetting van het huidige beleid, waarbij de inzet van gerecycled materiaal verdubbelt. Dit leidt tot een reductie van de klimaatimpact van 23 procent.
- Het stellen van hogere ambities, waarbij de inzet van gerecycled materiaal verviervoudigt en bovendien 15% van de nieuwe kunststoffen uit biomassa wordt geproduceerd. Hiermee wordt de klimaatimpact van de kunststofindustrie gehalveerd en die van de rubberindustrie met 20 procent verminderd.
NRK en Plastics Europe Nederland zijn verheugd over de verwachte milieuwinst. “De afzet van onze industrie stijgt de komende jaren, terwijl de footprint daalt. Dat is ontzettend goed nieuws”, zegt Harold de Graaf, algemeen directeur van de NRK.
Het volledige rapport van CE Delft en een bijbehorende factsheet zijn te vinden op de website van Rethink Plastics.
Beeld: Transitieagenda Kunstoffen