Lees verder
Met de omslag van fossiele energie en -materialen naar hernieuwbare grondstoffen en energie, verliest de chemische industrie in Nederland een belangrijk concurrentievoordeel. Innovatieve biobased chemie biedt ook kansen.
Redactie / Wageningen

Dat stelt Johan Sanders, emeritus-professor Biobased Commodity Chemicals van Wageningen University & Research in zijn blog op Agro&Chemie. Sanders betoogt dat de energie-intensieve chemie beter af is in landen waar biomassa voor pyrolyse of syngas goedkoop is en zonne- of windenergie voor waterstof overvloedig aanwezig is.

In Nederland zou het verstandiger zijn om in te zetten op nieuwe innovatieve processen die veel minder kapitaal en energie vragen en daarmee juist het voordeel van biomassa uitbuiten voor de productie van gefunctionaliseerde chemische bouwstenen.

Ook een belangrijk deel van de niet-gefunctionaliseerde chemicaliën kan worden vergroend, stelt Sanders. Zo kunnen nieuwe polyesters en polyamides leiden tot polymeren die gelijkwaardig of zelfs beter zijn dan de huidige bulk-kunststoffen als polyethyleen en polypropeen. Dit is mogelijk al economisch haalbaar op relatief kleinere schaal (50.000 ton/jaar) en stimuleert ook nog eens de werkgelegenheid in de landbouw en de procesindustrie.

Lees de volledige blog van Johan Sanders op Agro&Chemie