Lees verder
De chemie moet intensief samenwerken met de energiesector om alternatieven te vinden voor fossiele brand- en grondstoffen. Dat zegt Mark Williams, vice president van Sabic Europe in het magazine Het Nieuwe Produceren.
Redactie / Geleen

De VNCI liet met zijn Routekaart 2050 Chemistry for Climate zien dat negentig procent emissiereductie mogelijk is. Om dat te bereiken zullen alle routes moeten worden bewandeld en is samenwerking onontbeerlijk, aldus Williams.

Sabic investeert fors in verduurzaming. Zo bezit het bedrijf de grootste installatie op het gebied van CCU, op het petrochemische complex in Jubailin, Saudi-Arabië. De fabriek comprimeert en zuivert 1.500 ton ruwe CO2 per dag, afkomstig van twee nabijgelegen ethyleenglycolfabrieken. Uit het gezuiverde gasvormige CO2 produceren drie nabijgelegen fabrieken methanol en ureum. Daarmee wordt naar schatting 500.000 ton CO2-uitstoot per jaar bespaard.

Beter beeld

Williams pleit verder voor veel meer onafhankelijke analyses van de levenscyclus van producten (LCA’s), zodat de samenleving een beter beeld krijgt van de impact van koolstof. ‘Op die manier kunnen veel betere keuzes worden gemaakt.’ Zo is het verbannen van plastic uit verpakkingen volgens de topman niet altijd de meest verstandige keuze. ‘Kunststof biedt juist ook geweldige oplossingen tegen verspilling van voedsel. We moeten daarom naar hele productketens kijken.’

Mark Williams is keynote spreker tijdens het congres Industry & Energy 2018 op 13 december op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. De dag staat in het teken van elektrochemie, CCU en industriële technologie in de energietransitie. Zie de agenda voor meer informatie.