Lees verder
Royal Cosun gaat haar innovatiekracht versterken door meer te gaan investeren in start ups. Het bedrijf neemt de Wageningse start-up GreenProtein B.V. over en gaat participeren in het Icos Capital Fund III (ICF III).
Redactie / Dinteloord

GreenProtein heeft een proces ontwikkeld voor de winning van het hoogwaardige eiwit RuBisCo uit bladgewassen, zoals suikerbieten. Dit eiwit kan worden toegepast als voedingsingrediënt. Suiker Unie neemt het bedrijf onder zijn hoede en gaat ook het gelijknamige Europese samenwerkingsproject leiden, dat wordt gefinancierd door de Bio Based Industries Joint Undertaking (BBI JU).

‘De acquisitie van GreenProtein sluit goed aan bij onze missie om alle componenten van de suikerbiet optimaal te verwaarden. Hiermee spelen we tevens in op de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten’, zegt Paul Mesters, CEO van Suiker Unie.

Productief innovatieklimaat

Daarnaast gaat Cosun participeren in het Icos Capital Fund III (ICF III), een internationaal investeringsfonds gericht op start-ups in de biochemie, agrifood en digitalisering in deze sectoren. Het geeft Cosun toegang tot kennis over relevante ontwikkelingen in de sector en tot een groot internationaal netwerk van innovatieve start-ups als mogelijke samenwerkingspartners in innovatieprojecten.

Frank van Noord, aantredend directeur Innovatie bij Cosun licht toe: ‘In een steeds sneller veranderende wereld is vroegtijdige toegang tot start ups cruciaal voor een productief innovatieklimaat. Participatie in ICF III scherpt onze blik naar buiten en helpt ons de time-to-market van eigen projecten te versnellen.’

Naast Cosun zijn Nouryon (voorheen: AkzoNobel Specialty Chemicals) en de Zwitserse Bühler Group eerder toegetreden als strategische investeerders in dit fonds.