Lees verder
De bijstook van biomassa in kolencentrales is zinvol voor het behalen van de CO2-doelstellingen, maar ook belangrijk voor het opbouwen van een duurzame en voldoende omvangrijke toeleveringsketen van biomassa voor de productie van chemie en materialen.
Redactie / Utrecht

Dat stelt Martin Junginger, professor Biobased Economy aan de Universiteit Utrecht in Agro&Chemie. Volgens Junginger is zou het voortijdig opheffen of terugdraaien van de subsidies voor de bijstook van biomassa dan ook averechts werken. “We kunnen beter kijken naar een extra subsidie voor bioplastics of biobased bouwen. Bijvoorbeeld om fabrieken van de grond te krijgen die PEF uit hout in plaats van PET uit aardolie maken.”

Dat wordt zeker interessant als de subsidies op bio-energie in 2027 stoppen. Wat overblijft, is een efficiënte infrastructuur voor de toelevering van biomassa, die voldoet aan de strengste duurzaamheidscriteria: FSC-certificering, aandacht voor voldoende koolstofsinks in de bossen, bodemkwaliteit, biodiversiteit en bescherming van natuurgebieden. Al die duurzame stromen kunnen worden ingezet als feedstocks voor bijvoorbeeld de chemische industrie.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie.