Lees verder
De HZ University of Applied Sciences heeft de Biobased Parade gepubliceerd. Deze speciale uitgave laat de lezers uitgebreid kennismaken met de nieuwe lectoren op de Zeeuwse hogeschool: Dorien Derksen (Marine Biobased Specialties) en Willem Böttger (Biobased Bouwen).
Redactie / Vlissingen

Marine Biobased Specialties is een lectoraat dat is verankerd in de Zeeuwse regio en uniek is voor Nederland, misschien wel globaal. Chemicus Dorien Derksen doet hierin onderzoek naar bioactieve stoffen uit mariene organismen. Dat gebeurt in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke. Daar is de fundamentele wetenschappelijke kennis aanwezig, HZ beschikt over de praktische competenties, zoals kennis over chemische isolatie en analyse en het toepassen voor beroepspraktijk en onderwijs.

Biobased Bouwen is een lectoraat waarin het zwaartepunt ligt op het ontwikkelen van duurzame bouwmaterialen. Natuurkundige Willem Böttger is al sinds januari 2016 actief als lector bij HZ en Avans, binnen het Centre of Expertise Biobased Economy.

Beide lectoraten zorgen ervoor dat biobased wordt geïntegreerd in het bestaande onderwijs aan HZ en stimuleren studenten om te kiezen om af te studeren als professional in de richting van biobased chemie of materialen.