Lees verder
Kleurstoffen isoleren uit een plant lijkt een efficiënte methode om textielverf te maken. Dat is echter niet altijd de beste keuze, zo blijkt uit een recente wetenschappelijke publicatie van Dorien Derksen.
Redactie / Breda

Dat meldt het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE). Derksen vergeleek het gedrag bij het verven van wol, van het totale plantenextract uit Meekrap en Las en de geïsoleerde individuele kleurstofverbindingen uit die planten. Het eindresultaat lijkt nagenoeg hetzelfde te zijn, maar het gebruik van het totale extract zorgt ervoor dat de verbindingen beter oplosbaar zijn. Ook verbetert dit de kleurstabiliteit.

Derksen concludeert dat de aanwezigheid van verschillende verbindingen in één plantenextract kan worden beschouwd als een verrijking voor de kleurtint. Deze resultaten werpen de vraag op, welke niet-gekleurde componenten in het extract verantwoordelijk zijn voor het verhogen van de snelheid van oplosbaarheid en stabiliteit van de kleurstofverbindingen. Nader onderzoek is hiervoor nodig.

Dorien Derksen is lector Biobased Products aan de Avans Hogeschool en lector Marine Biobased Specialties bij HZ Hogeschool.