Lees verder
Ook al lijkt het vreemd om midden in de klimaatcrisis nieuwe gascentrales te bouwen, ze zullen een cruciale schakel worden in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening. De keuze voor gascentrales is logischer dan voor kerncentrales.
Redactie / Kortrijk

Dat zegt Pieter Boussemaere, auteur & docent Klimaat en Wereldgeschiedenis aan de VIVES Hogeschool in West-Vlaanderen in een opiniestuk in Knack. De keuze is belangrijk nu Frankrijk en Duitsland verhitte discussies voeren over de Europese groene taxonomie (een lijst van werkelijk groene investeringen). Duitsland wil aardgas definiƫren als groene energie en Frankrijk wil hetzelfde met kernenergie.

Boussemaere betoogt dat de energievoorziening door hernieuwbare energie steeds meer zal gaan fluctueren. Gascentrales kunnen daar goed op inspelen, doordat ze gemakkelijk aan en uit te zetten zijn. Dat geldt niet voor kernenergie in zijn huidige vorm.

Nodeloos duur

Nieuwe kernreactoren bouwen vergt niet alleen veel tijd en geld, ze zijn bovendien niet zo maar aan of uit te zetten. Dat maakt ze moeilijk te combineren met de opwekking van hernieuwbare energie op basis van wind of zon. Die fluctueert per definitie. Als kerncentrales moeten moduleren, draaien ze verlieslatend, aldus Boussemaere. Ze vormen dus een nodeloos dure oplossing en leiden mogelijk zelfs tot klimaatvertraging, gezien de afname van investeringsbereidheid.

Overigens wijst Boussemaere wel op de noodzaak van een overstap van fossiele naar meer duurzame gassen die in Europa kunnen worden geproduceerd, zoals groene waterstof, biogas of synthetisch gas. Dat is niet alleen beter voor het klimaat, maar vermindert ook de afhankelijkheid van niet-Europese landen.

Zie links hieronder voor het opiniestuk in Knack en een artikel over de Frans-Duitse discussie in De Volkskrant.

Beeld: Kerncentrale Tihange, Belgiƫ, foto: engel.ac/Shutterstock