Lees verder
De Koninklijke Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) vindt het verstandig dat het kabinet vol blijft inzetten op de ambitieuze koers voor verduurzaming van de industrie die in het regeerakkoord is afgesproken. De chemische sector is daarmee al een eind op weg. Tegelijkertijd maakt de vereniging zich ernstige zorgen over de concurrentiepositie van Nederlandse chemische productiebedrijven. Die staat onder druk door de energiecrisis.
Redactie / Den Haag

Daarom roept de VNCI de overheid op om snel de ruimte te benutten die het Europese crisissteunkader biedt om bedrijven op korte termijn te helpen overleven. Een deel van die steunmaatregelen wordt al wel in andere Europese landen toegepast, zoals gunstige leningsvoorwaarden of gedeeltelijke compensatie van de hoge energiekosten. Daarnaast moet het kabinet bedrijven ondersteunen die in verduurzaming investeren door aandacht te besteden aan de randvoorwaarden. Zo moet de infrastructuur op tijd in orde zijn.

VNCI-voorzitter Paul de Krom: “De chemiesector is een van de belangrijkste sleutels op weg naar een duurzame toekomst voor ons allemaal. Visie en daadkracht zijn nodig voor de immens grote verduurzamingsopgave. Die opgave mág niet knel komen te zitten door de huidige energiecrisis. Chemiebedrijven investeren veel in de transitie naar groene chemie, en een sterke overheid als partner is hierbij essentieel: om innovatie verder aan te jagen, kansrijke technologieën te ondersteunen en de benodigde infrastructuur te realiseren. Daarom ondersteunen wij de oproep van VNO-NCW om concrete maatregelen te nemen om de huidige energiecrisis door te komen. Om daarmee de verduurzamingsdoelen voor de lange termijn overeind te houden. Het gaat nu om overleven en verduurzamen tegelijk.”

De VNCI maakte een uitgebreide analyse van de plannen en de impact daarvan op de chemische industrie in Nederland. Die is te lezen op de website van de VNCI.

Beeld: fotografiekb/Shutterstock