Lees verder
Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) gaat concrete stappen zetten richting verduurzaming van de industrie in Zuidwest-Nederland, met Josepha van Kollenburg als nieuwe directeur. Zij volgt Jeroen van Woerden op die als kwartiermaker de basis heeft gelegd.
Redactie / Rotterdam

FLIE maakt de slag naar een demolocatie om de innovatieve technologieën voor elektrificatie van de industrie in een opschaalbare omgeving te testen en te implementeren. “Het versnellen van elektrificatie-technologieën is essentieel voor de energietransitie”, zegt Van Kollenburg. “FLIE is het eerste Fieldlab in de regio dat technologieën op deze schaal samen met de bedrijven test. De focus op elektrificatie maakt ons uniek.”

Van Kollenburg heeft ruime ervaring uit de kunststofindustrie. Zij werkte de laatste drie jaar bij PlasticsEurope, waar zij zich onder meer actief inzette als kartrekker van het Operation Clean Sweep programma. Samen met partijen als het Havenbedrijf Rotterdam, Ducor Petrochemicals B.V. en DCMR zette zij de Task Force ‘Clean Sweep Rotterdam’ op, om korrelverlies van plastic in de Rotterdamse haven tegen te gaan. Daarnaast was ze actief in diverse projecten, zoals het Convenant Schone Schelde en was ze Voorzitter van Rethink plastics, een initiatief van PlasticsEurope Nederland en de NRK.

Het Fieldlab is een initiatief van 5 founding partners: Deltalinqs, FME, Havenbedrijf Rotterdam, Innovation Quarter en TNO. Het doel is de energietransitie in het Rotterdamse Industrieel havengebied op een praktische manier te ondersteunen. Het Fieldlab is mede mogelijk gemaakt door de Europese EFRO-subsidie en de steun van de overheid, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Rotterdam.

Mkb’ers en ketenpartners kunnen samen met FLIE een projectvoorstel indienen en tot € 100.000,- subsidie krijgen via een voucherprogramma. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Innovation Quarter.

Beeld: FIE/YouTube