Lees verder
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) heeft op 21 september de jaarlijkse Gouden Medaille uitgereikt aan Prof. Dr. Erik Garnett tijdens NWO CHAINS, de grootste chemieconferentie van Nederland.
Redactie / Veldhoven

Prof. dr. Erik Garnett is hoogleraar Fotovoltaïsche Zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam en als onderzoeksleider verbonden aan het AMOLF instituut. In het juryrapport wordt hij omschreven als ‘een leider van wereldformaat op het gebied van ‘solar applications’ en lichtgedreven chemie’.

Sinds de start van zijn onafhankelijke academische carrière bij AMOLF in 2012 heeft Garnett zich volledig gefocust op de integratie van nanofotonica en nanomaterialen. Hij verricht bij AMOLF pionierswerk op het gebied van interactie tussen lichte materialen in zonnecellen op nanoschaal om zo antwoorden te vinden op de meest dringende materiaalkundige en scheikundige vraagstukken. Zijn werk wordt gebruikt in verschillende, gepatenteerde toepassingen als zonnecellen, LEDs en lichtgedreven chemische reacties.

De KNCV Gouden Medaille is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. De KNCV reikt sinds 1965 de Gouden Medaille uit aan chemisch toptalent in Nederland. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied.

Garnett ontving de onderscheiding uit handen van KNCV voorzitter prof. dr. Yvonne van der Meer tijdens de chemieconferentie NWO CHAINS in Veldhoven.
 
Beeld: KNCV/Tom Doms