Lees verder
Prof. dr. ir. Ilja Voets wint de KNCV Gouden Medaille 2019. Deze hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent wordt op 10 december uitgereikt tijdens chemieconferentie CHAINS in Veldhoven.
Redactie / Den Haag

Ilja Voets is professor Self-Organizing Soft Matter aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze geeft daar leiding aan een team van natuurkundigen, biologen, chemici en ingenieurs. Voets bestudeerde onder andere zogenaamde antivries-eiwitten, die ervoor zorgen dat organismen, die in extreme kou leven, niet bevriezen.

Uniek profiel

“Voets is een getalenteerd en gedreven chemicus, die zowel fundamenteel onderzoek doet als de vertaalslag naar praktische toepassingen maakt”, aldus juryvoorzitter Jurriaan Huskens. “Ze heeft een uniek profiel waarin ze verschillende vakgebieden combineert. Ook is zij erg betrokken bij de chemische gemeenschap, wat blijkt uit de vele nationale en internationale commissies en conferenties waar zij aan heeft deelgenomen.”

Voets promoveerde in Wageningen en werkte eerder aan het Adolphe Merkle Institute in Zwitserland. Zij ontving meerdere prestigieuze beurzen en leidde diverse toepassingsgerichte projecten in samenwerking met de industrie. Zij behoort tot de wereldtop binnen de fysische chemie van zachte gecondenseerde materie – vloeistoffen met daarin polymeren of colloïden (kleine deeltjes die zich kunnen gedragen als moeleculen maar die je wel met het blote oog kunt zien). Ze schreef hierover meer dan 100 publicaties, die door vele onderzoekers worden geciteerd. Ook heeft ze vier patenten op haar naam staan.