Lees verder
Het project BioBased Circular (BBC) krijgt van het Nationaal Groeifonds groen licht voor de ontwikkeling van circulaire ketens voor de productie van biobased en circulaire materialen, op industriële schaal. De focus daarbij ligt op klimaatneutrale verpakkingen, bouwmaterialen, textiel en coatings.
Redactie / Utrecht

Het BBC-consortium heeft de ambitie om Nederland koploper te maken op het gebied van plantaardige, op koolhydraten gebaseerde bouwstenen en kunststofproducten. Daarvoor zijn geheel nieuwe waardecirkels nodig, waarin de sectoren agro en chemie nauw samenwerken, producten circulair worden ontworpen en aan het einde van de levensduur weer terugkomen en worden gerecycled. BBC faciliteert het onderzoek hiernaar en geeft ruimte aan de ontwikkeling van ideeën in kraamkamers, demonstrators en in een grootschalige flagship-installatie van 100 kton.

Het totale project heeft een omvang €850 miljoen. De Nederlandse rijksoverheid draagt €338 miljoen bij vanuit het Nationaal Groeifonds. Van dit bedrag is € 102 miljoen voorwaardelijk beschikbaar voor fase 1 (2024 t/m 2026), waarin de waardecirkels moeten worden gevormd. Voor fase 2 (2027 t/m 2032) is €236 miljoen gereserveerd.

Betrokken partijen

Volgens de adviescommissie van het Nationaal Groeifonds is de voorgestelde ketenaanpak uniek in de wereld, evenals het circulaire uitgangspunt en het sterke organiserende vermogen van de betrokken partijen. Initiatiefnemers zijn het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie (GCNE) en TKI Agri&Food. Ze worden daarbij gesteund door meer dan 125 bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder kennisinstituten zoals Wageningen University & Research, Rijksuniversiteit Groningen en TNO, alsmede netwerkorganisaties als Chemelot Circular Hub, Chemport Europe en Circular Biobased Delta. Ook doen zowel grote als kleine bedrijven mee die aan kop lopen in de biobased en circulaire economie, waaronder Avantium, Cargill, Corbion, Cosun, Paques, Relement en Renewi.

Op 7 november organiseert GCNE haar jaarevent in Utrecht waarin BioBased Circular en de kansen die het biedt voor samenwerking uitgebreid zal worden besproken. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Zie ook:

Beeld: Cinemanikor/Shutterstock