Lees verder
De stichting Circular Biobased Delta heeft per 1 april haar structuur gewijzigd om de transitie te kunnen versnellen richting een duurzame en rendabele biobased economie in de Delta regio.
Redactie / Bergen op Zoom

Het aantal bestuurders is verminderd van zeven naar vier. Daaronder is een Versnellingsteam ingericht dat activiteiten initieert en uitvoert die direct leiden tot de inzet van biomassa als grondstof voor onder andere chemie, bouw en verpakkingsmaterialen. Zo wil de stichting in 2030 een significante klimaatbijdrage leveren van 10 megaton CO2, gelijk aan een kwart van de totale doelstelling van de Delta regio.

Vier pijlers

De vier pijlers waarop Circular Biobased Delta haar plan baseert zijn: business, technologie, talent-ontwikkeling en ecosysteem-ontwikkeling. Deze pijlers vormen ook de organisatie van het Versnellingsteam: Joop Groen en Marcel van Berkel voor Business Development en Rop Zoetemeyer voor technologie en economische analyse.

Daarnaast staat Ralph Simons (Centre of Expertise Biobased Economy) opgesteld voor talentontwikkeling en de Human Capital agenda. Petra Koenders (Green Chemistry Campus) en Cindy Gerhardt (Biotech Campus Delft) zijn verantwoordelijk voor ecosysteem ontwikkeling.

Het team wordt gecoördineerd door Jaap Hoogcarspel, oud-directielid van Air Liquide en oud-clustercommissaris van Port of Rotterdam en Moerdijk. Het bestuur bestaat uit voorzitter Willem Sederel, secretaris/penningmeester Herman de Boon en bestuurslid Manon Baartmans (Manager Commercie Havenbedrijf Moerdijk). De vacature voor een vierde bestuurslid, tevens vice-voorzitter is ingevuld en wordt deze week bekend gemaakt.

Circular Biobased Delta

Circular Biobased Delta is een Triple Helix organisatie waarin bedrijven, kennisinstellingen en overheden, o.a. de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant, actief samenwerken om de kansen te grijpen die de biobased economie het unieke en groeiende ecosysteem in de Delta regio biedt. De stichting heeft als missie de transitie richting vergroenen en verdienen te versnellen. Ze heeft een coördinerende rol richting samenwerkingspartners als applicatiecentra, labs, havens en innovatieve industrieparken. Zelf jaagt de stichting vier flagship programma’s aan: Sugardelta, Redefinery, Biorizon en CHAPLIN (bio-asfalt).

Lees binnenkort meer over de nieuwe koers van Biobased Delta in Agro&Chemie.

Beeld: Africa Studio/Shutterstock