Lees verder
Het eerste grote project voor CO2-transport en -opslag (CCS) in Nederland kan doorgaan, nu de Raad van State positief heeft geoordeeld over de ecologische beoordeling van project Porthos.
Redactie / Rotterdam

De Raad van State concludeerde dat met het ecologisch onderzoek is aangetoond dat het neerslaan van stikstofverbindingen door de aanleg van Porthos geen significante effecten heeft op nabijgelegen natuurgebieden. De definitieve investeringsbeslissing wordt nu voorbereid door Porthos. Het streven is om begin 2024 te starten met de bouw, waardoor het systeem in 2026 operationeel kan zijn.

Porthos (voluit Port of Rotterdam CO2 Transport Hub and Offshore Storage) wil 2,5 miljoen ton CO2 per jaar afkomstig van de industrie in de Rotterdamse haven transporteren en opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Tegelijkertijd werkt de industrie aan de transitie naar processen gebaseerd op hernieuwbare energie en grondstoffen om de CO2-emissies nog verder terug te dringen.

Met deze combinatie van maatregelen worden de Nederlandse klimaatdoelstellingen beter haalbaar: al in 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 55% zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn.

Beeld: Porthos CO2 Transport and Storage C.V.