Lees verder
De Nederlandse overheid stelt circa € 2 miljard aan subsidie beschikbaar aan vier multinationals voor het afvangen en opslaan van 2,5 megaton CO2 per jaar in een leeg gasveld onder de Noordzee (CCS). Dat meldt de NOS.
Redactie / Rotterdam

Het zogeheten Porthos project is een initiatief van Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products. Het levert deze bedrijven vooralsnog geen winst op. De emissierechten voor CO2 zijn sinds kort namelijk zo’n € 50 per ton, terwijl opslag onder de Noordzee € 80 per ton kost. Met de subsidie legt de overheid het verschil bij. Pas als de CO2-prijs boven € 80 uitkomt, kan er aan Porthos worden verdiend.

Voor de aanleg van leidingen naar het gasveld, 20 km uit de kust worden ook Europese subsidies verstrekt. De infrastructuur wordt aangelegd door Havenbedrijf Rotterdam, de Gasunie en Energiebeheer Nederland (EBN). Deze partijen werken ook samen met Tata Steel aan een ander CCS-project.

Op de plannen is veel kritiek. Zo wordt de subsidie uit de SDE++ pot betaald, die eigenlijk voor het stimuleren van de energietransitie is bestemd. Volgens tegenstanders is het opslaan van CO2 geen oplossing, maar een dure manier om echte CO2-reductie uit te stellen.

Beeld: Alex Stemmer/Shutterstock