Lees verder
Vier multinationals, waaronder Exxon en Shell, gaan eind deze maand zo'n € 1,5 miljard aan Nederlandse SDE-subsidie aanvragen voor het Porthos-project: de grootschalige opslag van CO2 in een leeg gasveld voor de Nederlandse kust. Dat meldt het FD.
Redactie / Rotterdam

Vorige maand werd bekend dat de Europese Commissie al een subsidie van € 102 miljoen aan het Porthos-project wil verstrekken. Een veelvoud van dat bedrag zou moeten komen uit het budget van de Nederlandse SDE subsidie, die bestemd is voor de vergroening van de energievoorziening. Deze subsidie wordt gefinancierd vanuit de Opslag Duurzame Energie (ODE), waar alle huishoudens in Nederland aan meebetalen. Als multinationals deze subsidieruif leeg eten, blijft er beduidend minder over voor andere duurzame energieprojecten, zoals zonneparken.

De subsidie aan Porthos is omstreden omdat nog niet is aangetoond dat het opslaan van CO2 in gasvelden werkt. Een eerder CO2-opslagproject in Rotterdam, waarvoor € 150 miljoen aan subsidie beschikbaar was, kwam nooit van de grond. Adviseur Ebel Kemeling van MJ Hudson Spring spreekt in het FD over “een technisch experiment, en dus ook een maatschappelijk experiment.”

Beeld: Intrepix/Shutterstock