Lees verder
De Nederlandse verwerker van aardappelzetmeel Rodenburg Polymers en het uit de VS afkomstige wereldwijde foodbedrijf Mars en de producent van innovatieve folie Taghleef Industries (Ti) hebben dit jaar de GlobalĀ Bioplastics Award gewonnen voor hun aanmoedigende ontwikkeling van een nieuwe folieverpakking voor foodproducten, namelijk snoeprepen.
Mƶnchengladbach

De internationale jury vond het een uitstekend voorbeeld van onderzoek naar het ontwikkelen van een complexe verpakking die aan strenge eisen moest voldoen. De prijs werd uitgereikt opĀ 29 novemberĀ tijdens deĀ 11e European Bioplastics Conference in Berlijn, Duitsland.

Michael Thielen, uitgever van bioplastics MAGAZINE noemde het eenĀ erg ‘cool product’ dat de erkenning verdient en een prachtig voorbeeld van team spirit. Hij overhandigde eenĀ 3D-geprinte biobased trofee aan de winnaars, die gemaakt was met 3D-printerdraad uit hout, brons en koper van de fabrikantĀ ColorFabb uit Venlo.

Verbaasd


In zijn korte en gerichte acceptatietoespraak zei Thijs Rodenburg, CEO van Rodenburg Biopolymers, dat hij verbaasd was deze prijs te winnen en dat het belangrijk was dat een groot merk heeft gekozen voor het gebruik vanĀ bioplastics. ‘Dat is perfect ā€“ en een grote stap!’

Het project omvatte de hele waardeketen van de verwerking van verpakkingsmaterialen, van het produceren van deĀ bioplastic hars (SolyanylĀ® C uit reststromen van de zetmeelproductie, Rodenburg) tot extrusie en uitrekken van de plastic films (Ti) en het daadwerkelijke verpakken van de producten (Mars).

Productie van het materiaal kost 30% minder energie dan traditionele wikkels en het heeft een CO2-footprint die ruim 35 % lager is dan die van traditionele verpakkingsmaterialen (PP).

De overige finalisten waren:

 

  • Far Eastern New Century (Taiwan) met ’s werelds eerste 100% Bio-PET polyesterĀ hemden
  • BASF (Duitsland) met een nieuw composteerbaar verpakkingsschuim
  • Corbion, Global Bio-Polymers en Maxrich (Nederland/Thailand) met een wortelplug voor rubberbomen
  • Treeson Spring Water (VS), met een hernieuwbare, recyclebareĀ waterfles