Lees verder
De opvatting dat EN-13432 gecertificeerde bioplastics verstorend werken in de productie van compost is achterhaald, meldt Holland Bioplastics. Dat concludeert de organsatie op basis van nieuw praktijkonderzoek uit Spanje.
Redactie / Madrid

Vijf maanden lang onderzochten wetenschappers van de University of Alcalá en de Universidad Autónoma de Madrid compost vanuit diverse bronnen van vijf Spaanse composteerders die verschillende composteringsprocessen toepassen.

De onderzoekers vonden veel ‘gewoon’ plastic in de proeven, vooral in afval dat uit vuilnisbakken op straat werd ingezameld. Zo bevatte iedere gram droge compost 10 tot 30 stukjes (micro)plastic, voornamelijk polyethyleen, polystyreen, polypropyleen, pvc en acrylpolymeren. EN-13432 gecertificeerde composteerbare bioplastics werden helemaal niet aangetroffen. Deze bevindingen zijn in lijn met die van eerdere onderzoeken in o.a. Italië, Duitsland en Nederland.

De conclusie luidt dat gecertificeerde composteerbare bioplastics adequaat afbreken onder natuurlijke omstandigheden. Daardoor kunnen zij een belangrijke rol spelen bij het circulair maken van de Europese economie. Het Spaanse onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science of The Total Environment.