Lees verder
Uit een recente studie van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat biodegradeerbare kunststoffen zoals PLA in een industriële composteringsinstallatie sneller biologisch afbreken dan sommige fruitschillen. Ze vallen binnen maximaal 22 dagen uiteen.
Redactie / Wageningen

Het project is uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid (EZK). Doel van de studie was te onderzoeken of composteerbare plasticproducten snel genoeg desintregreren om geschikt te zijn voor de huidige Nederlandse verwerkingsmethoden voor GFT-afval.

In het onderzoek zijn negen composteerbare kunststofproducten met EN13432-certificaat getest: organische afvalinzamelzakken, plantenpotten, theezakjes, koffiepads, koffiecapsules en fruitetiketten. Na de eerste afvalbehandelingscyclus van slechts 11 dagen, viel de PLA-plantenpot al volledig uiteen. Dat is aanzienlijk sneller dan de meeste organische materie, zoals sinaasappel- en bananenschillen. Het PLA-theezakje viel ook binnen 22 dagen met succes uiteen. Na afloop van het normale composteringsproces konden geen resten van afbreekbare kunststoffen worden teruggevonden in de compost.

Helaas is het voor composteerders moeilijk te zien of en hoe snel plastic in GFT-afval afbreekbaar is. Zij verwijderen daarom alle plasticresten en sturen die naar de afvalverbranding. Toch is François de Bie, voorzitter van de brancheorganisatie European Bioplastics (EUBP) en marketingdirecteur van PLA-producent Total Corbion, verheugd over de onderzoeksresultaten: “Het bewijst dat gecertificeerde composteerbare kunststoffen daadwerkelijk hun belofte waarmaken. Dat is belangrijk voor alle belanghebbenden die betrokken zijn bij organische recycling, of het nu gaat om afvalbeheerders, de industrie of wetgevers.”