Lees verder
Producenten moeten stoppen met de productie van bio-plastic, want het leidt tot verwarring bij consumenten. Dat zegt het grootste afvalverwerking- en recyclingbedrijf van Nederland Attero, in een interview met Nieuwsuur.
Redactie / Bergen op Zoom

Volgens Robert Corijn van Attero zorgt de verwarring met bio-plastic ervoor dat er veel gewoon plastic tussen het gft-afval terecht komt. Afbreekbaar plastic mag in de gft-bak, maar gewoon plastic moet apart worden ingezameld. Voor veel consumenten is dit absoluut niet duidelijk waardoor het recyclingsproces wordt vertraagd, zegt Corijn.  ‘Het is voor ons een steeds grotere uitdaging om met al het plastic dat wij bij het gft binnenkrijgen een goede compost te maken. We worden er helemaal gek van.’

Een ander groot misverstand is volgens Corijn, dat bio-plastic vanzelf oplost als je het in de struiken of het water gooit. ‘Het moet minimaal twaalf dagen in een donkere ruimte blijven bij exact 65 graden. Want anders composteert het niet. Alleen composteerbedrijven kunnen ermee uit de voeten”, zegt Corijn tegen Nieuwsuur.

Er zijn twee soorten bio-plastics: de afbreekbare en de niet afbreekbare variant. De niet-afbreekbare bio-plastics zijn chemisch identiek aan olieplastic. Maar ook de composteerbare variant heeft een ingewikkeld afbreekproces. Corijn roept producenten op om alleen nog bio-plastic te maken dat gerecycled kan worden tot nieuw plastic.

Volgens Nieuwsuur komt het ministerie van Infrastructuur en Milieu binnenkort met een rapport, met daarin een antwoord op de vraag welke bioplastics in een circulaire economie passen. Op basis van de resultaten van dit rapport gaat het kabinet bepalen wel rol bioplastics krijgen in de transitie naar een circulaire economie.

Op de website van Nieuwsuur kunt u het complete artikel lezen en de reportage bekijken.