Lees verder
De CO2-uitstoot in de woningbouw is de afgelopen 10 jaar nauwelijks gedaald, ondanks aanscherpingen in de berekening van de milieuprestatie van gebouwen (Mpg). Volgens klimaatbewuste bouwers houdt de Mpg-norm te weinig rekening met de CO2-uitstoot van de traditionele bouwmaterialenproductie (zoals beton, staal en baksteen).
Redactie / Den Haag

Dat meldt vakblad Cobouw. Demissionair minister Hugo de Jonge (Woningbouw) zegde eerder toe het probleem voor de zomer aan te pakken, maar dat is niet gebeurd. Diverse organisaties, wetenschappers en bouwers dringen al jaren aan op een aanvullende CO2-eis voor gebouwen, die een impuls kan geven aan hergebruik en de inzet van biobased materialen.

Nu het ernaar uitziet dat deze norm er niet komt, stuurt de Gideonsbeweging (een organisatie van klimaatkoplopers in de bouw) een brief aan De Jonge. Zij stellen dat het kabinetsdoel van 60% CO2-reductie in 2030 onhaalbaar is zonder extra maatregelen. De brief is ook ondertekend door de Dutch Green Building Council (DGBC), Vorm Architecten en de bouwbedrijven Plegt-Vos, Treetek en Dijkstra Draisma.

De productie van bouwmaterialen was in 2021 verantwoordelijk voor 1,5 megaton CO2-emissies, dat is zo’n 80% van de totale uitstoot van de bouw.

Beeld: ungvar/Shutterstock