Lees verder
Het Nederlands kabinet gaat de komende jaren bouwen met biogrondstoffen stimuleren. Dat levert een bijdrage aan de klimaatdoelen en de beschikbaarheid van grondstoffen en biedt een perspectief voor agrariërs in Nederland.
Redactie / Den Haag

Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting) zegt dit in een eind vorig jaar verschenen Kamerbrief over de beleidsagenda normeren en stimuleren circulair bouwen.

De minister wil bouwers stimuleren meer biogrondstoffen te gebruiken in plaats van traditionele materialen als beton, steen en baksteen. Daarom gaan strengere emissie-eisen voor de bouw gelden. Ook wordt de opslag van CO2 in materialen meegewogen. De MPG, een norm voor de milieubelasting van materialen in een gebouw, wordt de komende jaren strenger en gaat voor meer gebouwen gelden dan nu.

Extra prikkels

Aanvullend daarop zijn volgens De Jonge en de ministers van LNV en IenW extra prikkels nodig om boeren te stimuleren meer vezelgewassen te verbouwen, waaronder vlas, hennep en olifantsgras. Op dit moment leveren zij akkerbouwers minder inkomsten op dan de gangbare voedselgewassen. Het stimuleren van de vraag naar natuurvezels (van de kant van bouwers en opdrachtgevers) zal de prijzen doen stijgen, is de verwachting.

Ook wil de minister dat losse initiatieven worden gebundeld tot nieuwe, integrale waardeketens, waarbinnen afspraken worden gemaakt over vraag, levering, kwaliteit en prijs. Dit vraagt veranderbereidheid bij zowel boeren als bouwers, maar ook investeringen om de productie- en verwerkingscapaciteit van biobased grondstoffen te vergroten.

Uitwerking

Het kabinet gaat in de eerste helft van 2023 besluiten over de nadere uitwerking van deze ontwikkeling. Adviesbureau Balance (onderdeel van Eiffel) onderzoekt de mogelijkheden om tot regionale ketens en doorbraakprojecten te komen. Die moeten de bekendheid en vertrouwdheid met de materie vergroten en de randvoorwaarden voor structureel beleid in beeld brengen. Daarnaast ontwikkelen de ministers De Jonge en Adema (LNV) een generieke methode voor de certificering van koolstofopslag in biobased bouwmaterialen. Voor 1 juli komen zij met een voorstel.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Beeld: Leitenberger Photography/Shutterstock