Lees verder
Architecten weten niet genoeg van duurzame materialen en opdrachtgevers durven de stap naar biobased bouwen niet te wagen. Een alternatief bouwproces vinden ze te ingewikkeld.
Redactie / Oude Pekela

Dat zegt hennepteler Albert Dun (Dun Agro, Oude Pekela) in een artikel op VPRO Tegenlicht met de veelzeggende titel ‘Waarom biobased bouwen niet van de grond komt’. Dun exporteert volop bouwmaterialen van hennep naar Duitsland en Denemarken, maar kan ze in Nederland nauwelijks kwijt.

Risicomijdend

Architect Daan Bruggink (ORGA Architecten, Nijmegen) wijst naar de opdrachtgevers. Zij moeten de opdracht geven om biobased te bouwen, want uit zichzelf doen aannemers dat niet. Die hebben te weinig ervaring met biobased materialen, maar zijn als uitvoerende partij wel aansprakelijk voor het eindresultaat. “Je zou het conservatief kunnen noemen, maar eigenlijk is het risicomijdend.”

Folkert Linnemans, innovator bij Bouwgroep Dijkstra Draisma (Bolsward en Dokkum) ziet de uitdaging in de noodzaak om verschillende ketens met elkaar te laten samenwerken. “Want elke keten heeft zijn eigen toelevering en afzet. Veel bedrijven laten zich daardoor uit het veld slaan.”

De conclusie luidt dat de overheid biobased bouwen moet stimuleren met een duurzaamheidslabel en een CO2-heffing op materialen. In de tussentijd moeten bouwers en architecten zorgen dat ze klaar zijn voor de grondstoffentransitie en biobased bouwmaterialen beter leren kennen.

Lees het volledige artikel op de website van de VPRO.

Beeld: Dun Agro