Lees verder
Vloerenproducent Forbo gaat een nieuwe biocomposiet gebruiken, samengesteld uit gebruikte Marmoleum-vloeren. Dit om de kringloop van grondstof tot product tot afval tot grondstof volledig te sluiten. Op dit moment is Forbo met verschillende fabrikanten in gesprek die het biocomposietmateriaal willen en kunnen gebruiken.
Redactie / Assendelft

Forbo produceert linoleum vloeren die nu al voor 97% uit biobased-materiaal bestaan (zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen) en CO2-neutraal worden gefabriceerd. ‘We werken hard aan het verminderen van ons energieverbruik en we kopen alleen groene energie in’, zegt Marjolein van Gelder, programmamanager duurzaamheid bij Forbo. ‘Ook hebben we in de afgelopen jaren onze invloed in de keten vergroot om meer grip te krijgen op onze basisgrondstoffen. Onze ambitie is nu om stappen te maken op het gebied van circulariteit. Het snijafval wordt al teruggehaald en hergebruikt, maar ook in de retour-logistiek van gebruikte vloeren zien we nog volop kansen.’

Vloeren als een service

Om dat te kunnen waarmaken, is Forbo van plan om in de toekomst vloeren als service te gaan aanbieden. De klant betaalt dus voor gebruik in plaats van bezit en wordt volledig ontzorgd wat betreft installatie, onderhoud en renovatie van de vloer. Aan het eind van de levensduur neemt Forbo de vloer weer terug, om hem te recyclen of anders in te zetten. Zo heeft Marmoleum een hoogcalorische waarde, vergelijkbaar met hout. Het kan daarom ook goed dienen als brandstof in een verbrandingsinstallatie met energieterugwinning. Forbo wil alle Marmoleum-vloeren die nu worden geproduceerd gaan ophalen aan het einde van hun levensduur.