Lees verder
Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) gaat de productie in de zoutfabriek in Hengelo verder verduurzamen, door meer bio-stoom te gebruiken. 
Redactie / Hengelo

Nouryon gebruikt bio-stoom die wordt geproduceerd door afvalverwerkingsbedrijf Twence om water uit pekel te verwijderen en zo zout te produceren van hoge zuiverheid. Eerder werd de helft van deze stoom als duurzaam gecertificeerd op basis van het biomassa-gehalte in het afval. Doordat Twence recent een nieuwe biomassacentrale heeft opgestart, kan het extra, volledig duurzame stoom uit afvalhout produceren. Daardoor is een besparing tot 80 miljoen m3 aardgas per jaar haalbaar, wat overeenkomt met het verbruik van maximaal 45.000 huishoudens. Dankzij deze bio-stoom kan Nouryon de CO2-uitstoot tot 50.000 ton per jaar verminderen, vergelijkbaar met ongeveer 400 miljoen autokilometers.

Groenere processen en producten

‘Deze deal is een volgende stap op weg naar groenere processen en producten’, zegt Knut Schwalenberg, Managing Director Industrial Chemicals bij Nouryon. ‘Zout is een essentiële grondstof voor klanten in markten variërend van geneesmiddelen tot bouw en auto’s. Omdat zoutproductie veel warmte vereist, blijven we ons richten op het verbeteren van onze energie-efficiëntie en duurzaam gebruik van energie.’

Momenteel is bijna de helft van het wereldwijde energieverbruik van Nouryon afkomstig van hernieuwbare bronnen. Zo is het bedrijf ook voor zijn fabriek in Delfzijl onlangs overgestapt van stoom die met fossiele brandstoffen werd opgewekt, naar bio-stoom. Ook heeft Nouryon een contract getekend voor het gebruik van meer hernieuwbare energie in zijn faciliteiten in Zweden. Bovendien heeft het samen met DSM, Google en Philips een aankoopconsortium opgestart, waarmee twee Nederlandse windmolenparken worden gebouwd. De eerste daarvan is vorig jaar begonnen met het leveren van groene stroom.