Lees verder
Het Braziliaanse chemiebedrijf Braskem en het Deense technologiebedrijf Haldor Topsoe hebben samen een demonstratiefabriek gebouwd voor de productie van biobased monoethylene glycol (bio-MEG) uit suiker. De fabriek in het Deense Lyngby wordt op 1 maart geopend en zal naar verwachting in 2020 de eerste batches afleveren aan de industrie.
Redactie / Kongens Lyngby

MEG is een belangrijke grondstof voor PET. Het wordt voornamelijk geproduceerd uit nafta, een aardolieproduct. Bio-MEG is al langer bekend, maar valt door de omslachtige productie (4 processtappen) beduidend duurder uit dan ‘fossiele’ MEG. Het MOSAIK proces dat door Haldor Topsoe is ontwikkeld, is een tweestapsproces, waarbij monosachariden worden ‘gekraakt’ tot glycolaldehyde, de precursor voor MEG of andere biochemicaliën, zoals methylvinylglycolaat of glycolzuur.

Het Nederlandse Avantium heeft een nog efficiëntere methode ontwikkeld om bio-MEG te maken in één stap: het MEKONG proces. Midden 2018 maakte Avantium bekend hiervoor eveneens een demonstratiefabriek te gaan bouwen. De fabriek, die € 15-20 miljoen zou gaan kosten, wordt dit jaar geopend en moet aan 20 mensen werk bieden. De exacte locatie is nog niet bekendgemaakt.