Lees verder
Het is een vrij onschuldige schimmel die gewoon bij Nederlandse consumenten in de keuken voorkomt en leeft op mango, ananas en wortels: de Rhizopus Orizae. Toxisch is de Rhyzopus niet. Maar hij is wel heel nuttig om fermenteerbare koolstofbronnen te metaboliseren tot pyrodruivenzuur, waarvan vervolgens duurzame biobased platformchemicaliën zijn te maken, zoals melkzuur, fumaarzuur en ethanol.
Redactie / Wageningen

De opbrengsten zijn hoog. Dat maakt de Rhizopis Orizae een interessante schimmel om te gebruiken in de biobased economy. Zeker als de productie van ethanol kan worden gecombineerd met die van cyanophycine, een bouwsteen voor de productie van biopolymeren.

Bas Meussen verdedigt op 5 september zijn proefschrift over dit onderwerp aan de Wageningen Universiteit, Food & Biobased Research. Zijn promotoren zijn prof. Johan Sanders en prof. Ruud Weusthuis. Via een browser met het ouderwetse Silverlight, is de promotie live te volgen via de livestream van de Wageningen UR.