Lees verder
Chemische bouwstenen voor wasmiddelen, cosmetica en polyester kunnen biobased en CO2-neutraal worden geproduceerd met behulp van schimmels. Dat zeggen onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology (IGB) in Stuttgart.
Redactie / Stuttgart

In het alledaagse leven vormen schimmels een gezondheidsrisico. In het lab van het Fraunhofer IGB zijn ze echter meer dan welkom. Dat geldt in het bijzonder voor de Aspergillus, maar ook voor gisten en brandschimmels. ‘

Bij de productie van antibiotica of in de voedingsmiddelenindustrie zijn schimmels al lang onmisbaar’, zegt professor Steffen Rupp, adjunct-directeur van de Fraunhofer IGB en hoofd van de afdeling Moleculaire biotechnologie. ‘We kunnen ze nu ook gebruiken voor het CO2-neutraal produceren van diverse chemische bouwstenen. Deze dienen als basis voor detergenten, emulgatoren, cosmetische en farmaceutische werkzame bestanddelen, gewasbeschermingsmiddelen en ook plastics.’

Volgens Rupp gebruiken de schimmels een groot aantal verschillende metabole routes, waardoor zij voor een verbijsterende variëteit van producten bruikbaar zijn. Zo wordt bijvoorbeeld appelzuur geproduceerd via een fermentatieproces. Appelzuur zorgt voor de zure smaak in producten zoals jam en sappen en wordt als conserveermiddel gebruikt. Maar het is ook bruikbaar als bouwsteen voor biobased polyesters.

Frauhofer ontwikkelt momenteel fermentatietechnieken en productieprocessen om de chemicaliën op industriële schaal te kunnen maken, zodat commerciële toepassingen binnen bereik komen.