Lees verder
Voor een efficiënte groei in biobased R&D en productontwikkeling en het verkrijgen van een sterke marktpositie is samenwerken in een krachtig netwerk essentieel. ‘We kunnen het niet meer alleen provinciaal of nationaal indelen, maar zullen ook moeten kijken naar ontwikkelingen over de grens’, vindt Prof. Dr. Emmo Meijer.
Venlo

Als boegbeeld van de Nederlandse provincie Limburg op het gebied van Biobased Economie heeft Meijer een actieve rol binnen het consortium Source B. Dit platform brengt enkele belangrijke partijen in Limburg (Brightlands Campus Greenport Venlo, Brightlands Chemelot Campus, Universiteit Maastricht en Provincie Limburg) bij elkaar om biobased projecten in Limburg op elkaar af te stemmen en ontwikkelingen te faciliteren.
Sinds april 2017 is Meijer ook het boegbeeld van de Topsector Chemie, waardoor hij onder meer de belangen van het zuiden kan behartigen in het Haagse. ‘De ontwikkelingen in de biobased economy gaan snel, zowel nationaal als internationaal. Daar moet aansluiting bij gezocht worden’, vindt Meijer. Het consortium Source B heeft een groot netwerk, met name in de Euregio. Door deze contacten warm te houden en op het juiste moment in te zetten, kunnen mogelijkheden makkelijker vertaald worden naar concrete samenwerkingen.

Verschil in beleid

Hoe lastig is het om projecten op te zetten in grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden? Meijer: ‘Wetenschappers werken sowieso wel met elkaar samen, ook over de grens. Maar veel publieke initiatieven die in Nederland worden genomen op het gebied van R&D, worden veelal door het nationaal beleid bepaald. Source B is niet aan bestaande kaders gebonden en kan zelf bepalen welke ontwikkelingen in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden gestimuleerd en bij welke Europese programma’s we aansluiten.’ Meijer benadrukt dat er wel degelijk een duidelijke verschil is in beleid tussen de landen binnen Europa. Zo investeert Duitsland ontzettend veel in kennis en innovatie. In Vlaanderen is er een nauwere focus in de aanpak van biobased onderzoeksprogramma’s. Nederland zit daar tussenin.

Foto: Source B