Lees verder
Nadat de steenkolenmijnen sloten en daarmee de basis van de naoorlogse Limburgse economie verdween, ging het roer radicaal om in deze meest zuidelijke Nederlandse provincie. Kennis en ondernemerschap werden het nieuwe goud.
Redactie / Maastricht

In relatief korte tijd groeide in Limburg een nieuw ecosysteem voor de biobased circulaire economie, met een sterke focus op chemie, materialen, agrofood, logistiek, gezondheid en zorg. Initiatieven zoals Source B, nu vijf jaar geleden opgericht, smeedden een ijzersterke keten volgens het ‘triple helix’ principe: overheid, onderwijs en ondernemers werken samen aan het economisch veerkrachtig maken van de regio.

Kracht van Source B

‘Binnen Source B zit het hele spectrum van activiteiten binnen de biobased economie aan één tafel, iedere zes weken’, zegt Emmo Meijer, boegbeeld van de Topsector Chemie én Source B. ‘Daardoor kunnen we geconcentreerd en gefocust praten over de ontwikkelingen: wat is haalbaar en wat niet? Waar zetten we onze schouders onder en waaronder niet? Dat is de kracht van Source B. Er is geen regio in Nederland waar dat zo goed is gelukt. In de vijf eerste jaren van ons bestaan hebben we al een projectvolume bereikt van circa € 30 miljoen.’

Agro&Chemie wijdde kort voor de zomer een uitgebreide special aan de successen van Source B. Daarin geven vele stakeholders hun visie op de samenwerking en de vruchten die dat afwerpt. Alle teksten uit de special ‘5 Jaar Source B’ zijn nog te leven op deze website.