Lees verder
De Europese Investeringsbank (EIB) wil tegen eind 2020 stoppen met miljarden te investeren in projecten voor olie- en gasproductie, infrastructuur voor aardgas en energie of warmte-opwekking met fossiele brandstof.
Redactie / Brussel

Met het geld dat vrijkomt, wordt een energietransitiefonds gefinancierd. Landen die het erg moeilijk hebben om over te schakelen op klimaatneutrale brandstoffen krijgen daaruit ‘extra steun’. Dat meldt Dagblad De Morgen.

De EIB is de grootste verstrekker van leningen ter wereld en is dus in staat om ontwikkelingen rondom de  energie-infrastructuur te sturen, Volgens sommigen zou de EIB dan ook meer als politiek instrument moeten worden ingezet. Zo wil de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat de EIB de helft van de jaarlijkse uitgaven van € 70 tot 80 miljard investeert in groene projecten.

Volgens de NGO CEE Bankwatch Network stak de EIB tussen 2013 en 2017 echter nog € 12 miljard in fossiele ondernemingen. Vorig jaar nog besloot de EIB € 2,4 miljard te investeren in een de Southern Gas Corridor, een gaspijpleiding van Azerbeidzjan naar Europa. Lees het volledige artikel in De Morgen.