Lees verder
ABP heeft in 2017 meer duurzaam en verantwoord belegd, maar ook meer in fossiele energie geïnvesteerd. Volgens Nederlands grootste pensioenfonds begint het beleid dat begin 2016 is gestart, vruchten af te werpen. Dat staat in het woensdag (9 mei) verschenen Verslag Duurzaam en verantwoord Beleggen 2017.
Redactie / Heerlen

Eind 2017 had ABP voor bijna € 50 miljard belegd in duurzame bedrijven en activiteiten. Dit is ruim 12% van het ABP-vermogen. Deze beleggingen leveren niet alleen een goed rendement op, maar dragen ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, meldt ABP.

Het doel waarin ABP het meest belegt, is de verduurzaming van steden en gemeenschappen (€ 23 miljard). Hierbij gaat het niet alleen om gebouwen die weinig energie verbruiken of CO2 uitstoten maar bijvoorbeeld ook om producenten van LED-lampen. Daarna volgen gezondheid en welzijn (€ 9,6 miljard) en betaalbare en schone energie (€ 6,8 miljard).

Volgens milieuorganisaties is het verhaal van ABP echter niet alleen rooskleurig. Zo investeerde ABP in 2017 € 500 miljoen méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor; in totaal € 10,9 miljard.