Lees verder
Nederland heeft alle vormen van duurzame energie hard nodig om onze afhankelijkheid van (Russische) fossiele energie zo snel mogelijk af te bouwen en onze klimaatdoelen te halen, óók duurzame biomassa. Zonder biomassa wordt het een stuk moeilijker en duurder om dit voor elkaar te krijgen.
Redactie / Den Haag

Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in een reactie op het besluit van het kabinet dat Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie vrijdag verkondigde: direct stoppen met de subsidie voor nieuwe projecten met biomassa voor lage temperatuur warmte (tot 100 graden).

De NVDE vindt dit besluit ondoordacht. Burgers en glastuinders worden hiervan de dupe. Zij zien hun toch al forse energierekening extra hard omhoog schieten. TNO becijferde dat de stop op nieuwe bio-warmteprojecten leidt tot een kostenstijging van 1,7 tot 2,6 miljard euro. Het kabinet rept met geen woord over compensatie.

Behoefte aan betrouwbare ketens

Bovendien zijn de plannen slecht voor bedrijven in de biobased economie, die behoefte hebben aan betrouwbare aanvoerketens van duurzame biomassa om groene chemicaliën, biobased materialen en biobased producten te kunnen maken. Initiatieven om dergelijke ketens op te zetten worden nu in de kiem gesmoord, waardoor duurzame projecten zullen worden afgeblazen en vaker voor fossiele brandstoffen zal worden gekozen. Volgens de NVDE vertraagt de ingreep het afbouwen van CO2-emissies in de gebouwde omgeving, terwijl juist een versnelling nodig is. Het klimaat wordt hier zeker niet beter van.

Zie de NVDE-website voor meer informatie.

Beeld: Aliaksei Charapanau/Shutterstock