Lees verder
Het Pensioenfonds Horeca & Catering (PHENC) wil niet langer beleggen in fossiele energie en is bezig aandelen en obligaties te verkopen.
Redactie / Zoetermeer

Het fonds stopt vanwege klimaatverandering met beleggen in olie, kolen en gas, meldde PHENC donderdag (2 september). “We zijn ons steeds nadrukkelijker gaan realiseren dat onze beleggingen in fossiele bedrijven niet passen binnen ons beleid en het écht aanpakken van klimaatverandering in de weg staan”, zei directeur Paul Braams.

Sinds eind vorig jaar heeft PHENC al ongeveer 250 miljoen aan aandelen en obligaties verkocht van bedrijven die zich bezighouden met energie uit fossiele grondstoffen. Het fonds sluit beleggingen in bedrijven die omzet halen uit de productie van kolen en teerzanden voortaan volledig uit. Ook belegt het fonds niet meer in bedrijven die meer dan 50 procent van hun omzet halen uit de productie van olie en gas. In totaal heeft de keuze invloed op ongeveer 2 procent van de beleggingsportefeuille. Het fonds verwacht niet dat dit rendement zal kosten.

Beeld: KZenon/Shutterstock