Lees verder
Het Pensioenfonds voor de Metalektro PME belegt niet langer in olie en gas. Het fonds heeft de afgelopen maanden alle beleggingen in de fossiele olie- en gaswinning en -distributie verkocht. Deze stap beïnvloedt het verwachte totale rendement van de beleggingen niet.
Redactie / Den Haag

Uit eerder onderzoek van het fonds blijkt dat de deelnemers, gepensioneerden en werkgevers van PME het belang inzien van een aangescherpt klimaatbeleid. Steeds meer landen en bedrijven stellen ambitieuze doelen op klimaatgebied. Rechterlijke uitspraken in de Urgenda- en Shell-zaak laten zien dat internationale klimaatafspraken niet vrijblijvend zijn.

Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van PME: “Alles wijst dezelfde kant op, wereldwijd moet en gaat de CO2-uitstoot de komende tien jaar drastisch naar beneden. De gevolgen van klimaatverandering voltrekken zich op dit moment onder onze ogen. Daarom gaan we meer beleggen in sectoren die de energietransitie mogelijk maken, zoals netbeheer en energieopslag.”

Volgens Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder balans- en vermogensbeheer heeft deze stap geen noemenswaardige impact op het risicoprofiel. “Integendeel, klimaatverandering is een reëel risico binnen onze beleggingsportefeuille, met deze stap willen we dat risico nog beter beheersen.”

PME gaat als volgende stap ook proberen grote verbruikers van fossiele energie te stimuleren om de bakens te verzetten richting een schoon energiesysteem.

Beeld: Eviart/Shutterstock