Lees verder
Zeven bedrijven, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool gaan onderzoeken hoe mkb-bedrijven superkritische CO2 kunnen inzetten voor een milieuvriendelijke productie van duurzame chemische producten.
Redactie / Groningen

De provincie Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen het initiatief gezamenlijk met een subsidie van ruim € 3,8 miljoen. Daarvan komt € 3,35 uit Europese subsidie (EFRO). Naar verwachting levert het project ruim 50 banen op bij de deelnemende bedrijven uit de agrifood-, energie- en chemiesector en een toekomstig kenniscentrum.

Ter gelegenheid van de Week van de Circulaire Economie overhandigden gedeputeerde Nienke Homan en SNN-directeur Marjan Dol aan de initiatiefnemers: prof. dr. Francesco Picchioni (RUG), Martin Tietema, CEO van Foamplant en Thomas Wielema, senior onderzoeker van Avebe.

Groen oplosmiddel

Superkritische koolstofdioxide (scCO2) is een milieuvriendelijk oplosmiddel, dat ontstaat bij een relatief hoge druk en temperatuur. Het is geen vloeistof en geen gas, maar heeft de eigenschappen van beide. Superkritische CO2 kan op verschillende manieren gebruikt worden in de industrie, bijvoorbeeld om stoffen van elkaar te scheiden of op te lossen. Deze groene procestechnologie bespaart grondstoffen, water en energie. Het helpt bedrijven om op milieuvriendelijke manier nieuwe duurzame producten te ontwikkelen, zoals lijmen en recyclebare schuimen, bijvoorbeeld om het niet duurzame PUR te vervangen.

In het chemielab van de Rijksuniversiteit Groningen zijn testen met superkritische CO2 op kleine schaal uitgevoerd. Een grotere pilot-installatie, met een capaciteit van 2 x 10 liter, is momenteel in aanbouw in de Zernike Advanced Processing faciliteit.

Kansen voor bedrijven

Prof. dr. Francesco Picchioni is een internationaal bekend onderzoeker van scCO2 en een van de initiatiefnemers. “Groene producten kunnen beter gemaakt worden met groene productieprocessen die geen milieuschade opleveren en minder energie kosten. Het gebruik van scCO2 als alternatief voor organische oplosmiddelen kan meerdere bedrijven in de regio helpen om dit doel te bereiken. Ook voor de maak- en voedingsindustrie en machinebouw biedt scCO2 kansen. Veel bedrijven willen daar meer over weten. Samen met de Hanzehogeschool bieden we de deelnemende bedrijven veel kennis, expertise en een uitgebreid palet aan technologieën. Daarmee nemen we nationaal maar ook internationaal een unieke positie in. Hopelijk leiden onze inspanningen tot baanbrekende innovaties waar ook andere bedrijven van kunnen profiteren. Zo versnellen we samen de noodzakelijke overgang naar een biobased en circulaire economie.”

Grondstoffen sparen

De deelnemende bedrijven gebruiken die kennis om nieuwe, duurzame producten te ontwikkelen met duurzame productieprocessen. Zo wil Avebe het gebruik van scCO2 als droogmiddel onderzoeken. In potentie zijn zeer grote energiebesparingen tot wel 75% mogelijk. Ook startup Foamplant uit Groningen doet mee. Dit bedrijf produceert biologisch afbreekbare teeltschuimen voor de tuinbouw. Fossiele grondstoffen als turf en steenwol zijn daardoor niet meer nodig. Foamplant verwacht met behulp van het superkritisch CO2-project de productieprocessen te verduurzamen en nieuwe schuimtoepassingen te ontdekken.

Verduurzamen industrie

“Producten moeten groener worden en met minder CO2-uitstoot gemaakt worden. Superkritische CO2 kan daarin een belangrijke rol spelen. Mkb-bedrijven kunnen straks profiteren van innovatieve toepassingen van dit groene oplosmiddel en zo hun afval, uitstoot van schadelijke stoffen en energiegebruik verminderen. Daarmee draagt dit project bij aan het verduurzamen van onze industrie. Dat ondersteunen we vanuit de provincie Groningen graag”, zegt gedeputeerde Nienke Homan.

Consortium

Directeur Klaas Zijlstra van ASQA Subsidies bracht de zeven bedrijven bij elkaar die samen met RUG en Hanzehogeschool het consortium vormen rond dit kennisproject: Foamplant, Avebe, Syncom, Marielle Preesman, Dynaplak Adhesive and Starches, Longbloom en DSM Coating Resins. Agro & Chemie publiceert binnenkort een uitgebreid artikel over het superkritische CO2-project en de wijze waarop deze samenwerking tot stand kwam.

Op de foto vlnr. Francesco Picchioni (RUG), Martin Tietema (Foamplant), Thomas Wielema (Avebe), Marjan Dol (SNN) en Nienke Homan (provincie Groningen).