Lees verder
Drie nieuwe, innovatieve projecten in de noordelijke grensregio's met een gezamenlijk investeringsvolume van € 2,17 miljoen hebben deze maand groen licht gekregen van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland. Het gaat om een project rond bionica, een project rond kunstmatige intelligentie voor het mkb en een project om jongeren te werven voor de maritieme sector.
Redactie / Bad Nieuweschans

Zo hebben de Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Osnabrück (lead partner) een subsidie van ruim € 900.000 binnengehaald voor het project KI-AGIL, dat kunstmatige intelligentie (AI) toegankelijker moet maken voor het mkb. Vanuit de Hanzehogeschool zijn hierbij lector Sensors & Smart Systems Heinrich Wörtche (Kenniscentrum Biobased Economy) en docent-onderzoeker Joke Bruining (Instituut voor Engineering) betrokken. Samen met studenten IT en Bio-informatica gaan zij onderzoeken in hoeverre AI toepasbaar is en het mogelijk maakt om nieuwe werkvormen en businessmodellen voor het mkb te ontwikkelen. De deelnemende bedrijven, uit verschillende sectoren, zijn gevestigd in Friesland, Groningen, Drenthe en Noord Duitsland. Dit tweejarige project start in september en borduurt voort op het reeds lopende INTERREG-project ID3AS, een toepassingsgericht initiatief voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van sensortechnologie en sensortoepassingen in de Duits-Nederlandse grensregio.

Natuur als inspiratie

Binnen het project ‘Innoveren – geïnspireerd op de natuur’ worden op basis van bionische principes acht innovatieve prototypes ontworpen met technieken uit de natuur als uitgangspunt. Hiervoor is circa € 580.000 beschikbaar. Daarmee worden bijvoorbeeld duurzame geluidsschermen voor de wegenbouw ontwikkeld, wordt er een hydrogel voor de biologische coating van zaden gemaakt en een prototype van een zelfreinigende aardappelverwerkingsmachine gebouwd. Een efficiënte uitvoering van het project is mede mogelijk door het gebruik van het bestaande Nederlands-Duitse bionica-netwerk, dat van 2016 tot 2020 al succesvol samenwerkte in het INTERREG-project ‘Bionica in het MKB’. Lead partner in het nieuwe project is het TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN) in Groningen.

Het derde project, ‘MariX – Your Maritime Experience’ maakt Nederland-Duitse uitwisseling op het gebied van maritiem onderwijs, wetenschap en economie mogelijk. Hiervoor is ongeveer € 671.000 beschikbaar. Het gaat onder meer om de werving van personeel voor de scheepvaart en het ontwikkelen van lesmateriaal. Lead partner is het Maritime Kompetenzzentrum (MARIKO) in Leer.

De drie projecten worden uitgevoerd in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen, van het Niedersächsischen Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung en van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook de deelstaat Nordrhein-Westfalen en de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel zijn betrokken.

Beeld: Arkhipov Aleksey/Shutterstock