Lees verder
Hyundai gaat als eerste automerk ter wereld op grote schaal vrachtwagens op waterstof fabriceren: de Hyundai H2 Xcient. Deze waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagen heeft een actieradius van 400 kilometer en bespaart ongeveer 65 ton aan CO2-emissies per jaar.
Redactie / Zürich

Zwitserland heeft de primeur. Daar zullen de komende vijf jaar 1.600 Hyundai’s H2 Xcient worden geleverd, waarvan de eerste 50 exemplaren nog dit jaar in gebruik worden genomen. Hyundai Hydrogen Mobility gaat ze aan transport- en logistieke bedrijven leasen. Ze zullen onder meer worden ingezet voor de bevoorrading van grote supermarktketens. Ook zet Hyundai een eigen netwerk van vulstations op. De Zwitserse overheid subsidieert de waterstofplannen door transporteurs die overschakelen op schoon vervoer fiscale voordelen te bieden.

Voor de productie van de benodigde groene waterstof zorgt Hydrospider, een joint venture tussen wereldmarktleider op het gebied van industriële gassen Linde, het waterstofbedrijf H2 Energy en de waterkrachtcentrale bij Gösgen in het Zwitserse Alpiq, waar de grootste elektrolyse-installatie van Zwitserland in gebruik is genomen voor de productie van groene waterstof.

Beeld: Hyundai