Lees verder
Growfoam, een biologisch afbreekbaar tuinbouwsubstraat op basis van biobased monomeren, is klaar voor de markt. Het is een prachtig alternatief voor potgrond of glaswol in de tuinbouw.
Redactie / Groningen

Op dit moment wordt er door telers veelvuldig getest met het Growfoam substraat van ondernemer Martin Tietema. Met zijn bedrijf Foamplant is hij één van de leden van het eerste uur van de Bio Cooperative Noord-Nederland, waarin het innovatieve Noord-Nederlandse MKB samenwerkt.

Het grote voordeel van Growfoam is dat het biologisch afbreekbaar is in de bodem. Er is geen industriële composteerder nodig. Het is een ideaal substraat om planten en gewassen te laten groeien. Ook telers zijn erg enthousiast over het product. ‘Voor tuinbouw telers biedt Growfoam ongekende kansen in de internationale export. Dankzij het schone en inerte substraat kunnen producenten van jonge planten veel eenvoudiger exporteren naar landen als de VS, waar strikte regels gelden voor organisch substraat’, aldus Tietema.

Samenwerking

Foamplant is deels afhankelijk van toegang tot biologisch afbreekbare en biologische gebaseerde polymeren. Het zoekt dan ook veelvuldig de relatie met regionale bedrijven die deze grondstoffen kunnen leveren. Zo is BioBTX uit Groningen (ook lid van de Bio Cooperative) met haar biobased monomeren een belangrijke partner voor Foamplant. Ook de Rijkuniversiteit Groningen is als kennispartner zeer waardevol gebleken.

De marktintroductie van Growfoam vindt plaats op de Greentech 2019 vakbeurs (11-13 juni). Daarna kan het snel gaan. Op de productielocatie van Foamplant in Groningen kunnen een paar honderd miljoen pluggen per jaar geproduceerd worden. ‘En als dat niet genoeg is, verhuizen we weer’, geeft Tietema aan.