Lees verder
BioSeal Pavement is een milieuvriendelijk en betaalbaar 100% biobased middel dat bestrating vijf tot acht jaar onkruidvrij houdt. Impershield Europe uit Bergen op Zoom en Natural Plastics International uit Heemskerk gaan dit doorontwikkelen tot een marktklaar product op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Impershield krijgt hiervoor een bijdrage uit de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy’ van de gemeente Bergen op Zoom en provincie Noord-Brabant.
Redactie / Bergen op Zoom

Veel gemeenten en hoveniers kennen de uitdaging om bestrating effectief onkruidvrij te maken zonder het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Milieuvriendelijke alternatieven zoals verhitten of borstelen zijn vaak minder effectief en duur. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelden Impershield Europe en Natural Plastics International samen met het Biopolymeren Applicatie Centrum van het Centre of Expertise Biobased Economie van Avans Hogeschool BioSeal Pavement: een 100% biobased onkruidbeheersmiddel op basis van boomhars. Op de Green Chemistry Campus gaan de bedrijven praktijktesten doen en onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de prestaties van het product.

€ 1,2 miljoen voor biobased MKB

Impershield ontvangt voor de ontwikkeling van de biobased onkruidbeheerser een bijdrage uit de biobased stimuleringsregeling. In september 2020 stelde de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Green Chemistry Campus en met behulp van een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant, € 1.187.500,- beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven uit de EU die actief zijn in de biobased economy. Bedrijven kunnen maximaal € 95.000,- aanvragen in de vorm van cofinanciering.

Impershield is het vierde bedrijf dat gebruik maakt van de stimuleringsregeling. Eerder ontving Fruitleather een bijdrage voor het doorontwikkelen van een plantaardig alternatief voor leer op basis van mango’s, Dutch Water Tech kreeg een bijdrage voor het ontwikkelingen van biobased waterplanteilanden en Terrawatt Biochar startte dankzij de regeling een pyrolysepilot op de Campus voor de ontwikkeling van biochar voor CO2-negatief asfalt.

Meer informatie is te vinden op de website van de Green Chemistry Campus.

Beeld: Green Chemistry Campus