Lees verder
Stora Enso's proeffabriek voor de productie van biogebaseerde koolstofmaterialen uit lignine is operationeel geworden. De productie van Lignode®, koolstof op houtbasis voor batterijen, wordt momenteel opgedreven. Toepassingen zijn onder meer elektrische voertuigen en consumentenelektronica, alsook grootschalige energieopslagsystemen.
Redactie / Helsinki

Vandaag wordt fossiele koolstof gebruikt in de anodes van herlaadbare batterijen. Door uit hout afgescheiden lignine om te zetten in anodematerialen op basis van koolstof, kan het synthetische en niet-hernieuwbare grafietmateriaal worden vervangen.De wereldwijde batterijmarkt zal het komende decennium naar verwachting vertienvoudigen omdat batterijproducenten op zoek zijn naar duurzamere materialen voor de elektrificatie van mobiliteit.

“Met Lignode kunnen we een biogebaseerd, kostenconcurrerend en hoogwaardig materiaal leveren ter vervanging van het conventioneel gebruikte grafiet. Om de snelgroeiende markt van anodematerialen te bedienen, onderzoeken we nu strategische partnerschappen om de opschaling en commercialisering in Europa te versnellen,” zegt Markus Mannström, Executive Vice President van Stora Enso’s Biomaterials divisie.

De proeffabriek voor biogebaseerde koolstofmaterialen bevindt zich in Stora Enso’s Sunila productievestiging in Finland. De jaarlijkse lignineproductiecapaciteit van de bioraffinaderij bedraagt 50 000 ton, waardoor Stora Enso de grootste producent van kraft lignine ter wereld is.

Afbeelding: Stora Enso